Zdroj: http://lostris.net/literature/find-uruva-ohnovlaska-lotr-fanfiction  •  Vydáno: 25.11.2012 13:09  •  Autor: Anna Mushket

Findë úruva - Ohňovláska - LoTR fanfiction

foto

preview

Anotace: Osudy menegrothské elfky Maryanen v zemi Doriath za Prvního věku elfů...

Pro neznalé Tolkienovy elfštiny vysvětlím původ a význam hrdinčina jména:
marya - bledý/á (příd. jm.)
nén - voda (pod. jm., vzpomeňte si na jeden z Tří prstenů - Nenyu)

Jazyk je Quenya, řeč Valar, což byl neobvyklý krok při tvoření jména, neboť v Prvním věku elfové Úmanyar (jako obyvatelé Menegrothu, elfové, kteří nikdy nedorazili do Amanu, Blažené říše Valar) mluvili Sindarinem, ale to jméno už bylo na světě nějakou dobu a zvolila jsem ho, protože jeho zvuk dobře koresponduje s mou představou hlavní hrdinky. Neznamená nic úžasného, chtěla jsem jeho vysvětlením zabránit spekulacím o jeho vzniku.

Pro lepší chápání pozadí příběhu doporučuji se informovat o elfích dějinách v Silmarilionu nebo např. na stránkách CoE (councilofelrond.com). Krátce však pro ty, kteří nemají chuť nebo čas se tímto zabývat podrobně:

Doriath je království na severu Beleriandu, země zatopené dávno před dějem v Pánovi prstenů. První věk elfů se vyznačuje velikými elfími králi a jejich bojem se zkaženým Valou (Valar - boží děti, stvořili Ardu, zemi, na které se tyto příběhy odehrávají) Morgothem, prvním Temným pánem. Doriath je lesní panství, v jehož středu leží Menegroth, překrásné město vybudované trpaslíky a udržované mocí Maiy (Maiar - služebníci, pomocníci Valar, velmi mocní) Melian, ženy krále Thingola, který se objevuje v tomto příběhu. Celeborn je znám z Pána prstenů, další zdroje však zmiňují jeho příbuzenský vztah ke králi (který částečně vysvětluje, odkud se vzalo jeho vyšší postavení v elfí společnosti).

Toto je takový základ, ze kterého jsem vycházela, mnoho věcí jsem si však upravila k obrazu svému, nebo případně domyslela, pokud jsem je nemohla dohledat v oficiální verzi.

Co se týče vzhledu ostatních postav, není příliš důležitý (stejně jako vzhled hlavní hrdinky, až na ty vlasy, kolem kterých se točí pověry), ale pokud máte potíže představit si druhou hlavní postavu, Celeborna, zkuste mrknout na film - herec Márton Csókás totiž inspiroval tento příběh :)).